Kontakt

Sanofi AB
Lindhagensgatan 120
Box 30052
104 25 Stockholm
Sverige
Telefon: 08-634 50 00
www.sanofi.se

Kontakta oss

Insulin - vad är det?

  • Skriv ut
  • Larger Smaller

    Teckenstorlek

  • Uppdaterad : 2016-02-26

Insulin är ett hormon som tillverkas i bukspottkörteln och utsöndras därifrån till blodet efter en måltid som ett svar på förhöjda nivåer av socker (glukos) i blodet. Människan har dock alltid en liten mängd insulin i blodet vilket håller sockerämnesomsättningen i balans. Utan denna basnivå av insulin börjar kroppen själv producera socker, vilket framförallt sker under natten. Det finns alltså även ett grundbehov av insulin mellan måltiderna utöver det insulin som utsöndras vid måltid.

Insulin bildas i betaceller som finns i de Langerhanska öarna i bukspottskörteln. Namnet insulin kommer från Insula som betyder ö.

Insulin och diabetes

Eftersom diabetes är en sjukdom där kroppen inte förmår att producera tillräckligt med insulin så är det inte konstigt att ”tillverkat” insulin används som behandling vid diabetes mellitus.

Behandling med insulin

Insulinerna som används vid diabetesbehandling har alltsedan det första framställdes för drygt 80 år sedan blivit allt fler och bättre. Insulinerna har blivit mer skräddarsydda för att passa olika sorters diabetes och efterliknar mer en normal insulinproduktion. Valet av insulin beror på vilken form av diabetes och vilka individuella behov en person med diabetes har. Grovt kan de olika insulintyperna delas in i basinsulin, måltidsinsulin och mixinsulin.

Läs mer om basinsulin

Läs mer om måltidsinsulininsulin

Läs mer om mixinsulin

Hur fungerar insulin?

För att sockermolekylerna ska kunna gå över från blodet in i kroppens olika celler behövs insulin. Insulin kan liknas vid en nyckel som öppnar en dörr i cellväggen så att sockermolekylerna kan passera in. Om det finns för lite insulin stannar sockret kvar i blodet och cellerna får för lite energi och dessutom blir blodsockret högt. Insulin har även effekter på kroppens omsättning av fettsyror och gör att triglycerider tas upp i blodet.