Kontakt

Sanofi AB
Lindhagensgatan 120
Box 30052
104 25 Stockholm
Sverige
Telefon: 08-634 50 00
www.sanofi.se

Kontakta oss

Förvaring av insulin

  • Skriv ut
  • Larger Smaller

    Teckenstorlek

  • Uppdaterad : 2016-02-26

Insulin mår bäst av att förvaras i kylskåp vid 2-8 grader men det är hållbart upp till fyra veckor vid 25 grader. Den insulinpenna du använder ska du ha i rumstemperatur. Skriv gärna upp vilket datum du satt in en ny ampull eller börjat med en ny förfylld insulinpenna för att hålla koll på hur länge du använt pennan. Det insulin som du inte börjat använda förvaras alltid i kylskåp och helst i dörrfacket för att undvika att det fryser.

Insulin och kyla

Insulin får inte frysa. Om insulinet fryser kan det få sämre effekt och ska kastas bort. Det är viktigt att tänka på hur du förvarar insulinpennan på vintern om du är utomhus. Ett bra sätt för att undvika frysning är att ha insulinet nära kroppen till exempel i en innerficka.

Tänk också på att om du flyger ska du alltid förvara insulinet i handbagaget. Annars finns det risk för frysning.

Läs mer om insulin på resa.

Insulin och värme

Insulin ska förvaras vid högst 25 grader. Om insulinet utsätts för stark värme kan det brytas ner och effekten av insulinet kan försämras. Om du reser till ett varmt klimat kan det vara en god ide att ta med en kylväska för att inte utsätta insulinet för värmen. Använder du kylväska, se till så att insulinet inte ligger nära och har direkt kontakt med kylklampar och istället blir frysskadat.

Var noga med att inte heller utsätta insulinet för starkt solljus.