Kontakt

Sanofi AB
Lindhagensgatan 120
Box 30052
104 25 Stockholm
Sverige
Telefon: 08-634 50 00
www.sanofi.se

Kontakta oss

Resor och insulinbehandling

 • Skriv ut
 • Larger Smaller

  Teckenstorlek

 • Uppdaterad : 2016-02-27

För dig som har diabetes är planering extra viktig om du ska ut och resa. Vi har sammanställt några saker som kan vara bra att tänka på.

Intyg från läkare

Vid längre resor, framförallt resor utomlands, bör du ha någon form av intyg eller information från din läkare. Detta intyg informerar om att du har diabetes och om du har behandling med insulin och att du då måste ha med dig insulin, injektionshjälpmedel och nålar. Bär alltid ID-kortet på dig ifall du skulle bli sjuk.

Läkemedel och recept

Det är också viktigt att du ser till att du har läkemedel, testmaterial och recept så att du klarar dig, den tid du planerar att vara borta. Se till att ha reservinsulin och reservpenna med dig.

Insulinet på resan

Packa gärna ditt insulin i handbagaget, då riskerar du inte att väskan kommer på avvägar. Fördela gärna insulinet i flera olika väskor. Under flygresa skall du alltid förvara ditt insulin i handbagaget, annars finns det risk för frysning. Det finns även en risk att bagaget inte kommer till samma plats som du avsett.

Insulinbehandling och resor mellan olika tidzoner

Planerar du att resa mellan olika tidszoner bör du rådgöra med din läkare eller diabetessjuksköterska om hur du ska justera dina insulindoser. Ska du resa österut blir dagen kortare och detta kan innebära att du behöver mindre insulin. Vid resor västerut blir istället dagen längre och mer insulin kan komma att behövas.

Kontrollera ditt blodsocker

Blodsockerkontroller är om möjligt ännu viktigare när du är ute och reser. Trötthet och ”jet lag” kan göra det svårare att känna om du ligger högt eller lågt i blodsocker. När det är väldigt varmt kan det hända att du behöver mindre insulin. Maten och aktiviteter är kanske också annorlunda än hemma vilket gör att du kan behöva justera dina insulindoser. Semester och avkoppling innebär mindre stress vilket också kan påverka ditt behov av insulin. Berätta gärna för dina medresenärer vad du behöver om ditt blodsocker blir för lågt.

Tänk på att dricka rikligt när det är väldigt varmt. Packa ner druvsocker, frukt, bröd och dryck som reservproviant för ev. förseningar. Det är säkert stor skillnad på mat och mattider så pröva dig fram och testa ditt blodsocker när du känner dig osäker.

Sjukdom på resan

Skulle du ha oturen att få maginfluensa är det viktigt att få i sig ordentligt med vätska. Det räcker inte med enbart vatten utan det kan vara bra med avslagen coca-cola eller te med lite socker och framför allt salt. Det finns också Resorb vätskeersättning (brustablett) att köpa på apotek som du kan ha med.

Kom ihåg på resan:

 • ID-kort/intyg för Dig som har diabetes
 • Reservinsulin och reservinsulinpenna
 • Blodsockermätare
 • Druvsocker
 • Resorb (vätskeersättning) om du skulle få magsjuka
 • Frysväska eller liknande för insulinförvaring om du reser till värmen.

Läs mer om förvaring av insulin.

Trevlig resa!

Det finns lite att tänka på när man ska ta med insulin till värmen.