Kontakt

Sanofi AB
Lindhagensgatan 120
Box 30052
104 25 Stockholm
Sverige
Telefon: 08-634 50 00
www.sanofi.se

Kontakta oss

Kost och diabetes - generella riktlinjer

  • Skriv ut
  • Larger Smaller

    Teckenstorlek

  • Uppdaterad : 2016-02-26

Den viktigaste grunden för all kostbehandling vid diabetes är ett regelbundet matintag. Det är det bästa sättet att hålla sitt blodsocker på en så jämn nivå som möjligt. För många innebär dessa regelbundna måltider att man faktiskt går ner i vikt, om man behöver det. Orsaken är att sötsuget minskar då man håller sitt blodsocker på en jämnare nivå.

Regelbundna och många små måltider

Förutom regelbundna måltider är det bättre med många små måltider under en dag, än få stora! Äter man mycket och sällan svänger blodsockret mer. Det är dessutom lättare att äta både större portioner och av sämre kvalitet – man blir så hungrig att man nästan äter ”vad som helst” istället för att stå fast vid tidigare planering.

Rekommendationen är 5-6 måltider per dag:

  • Frukost (huvudmåltid)
  • Mellanmål
  • Lunch (huvudmåltid)
  • Mellanmål
  • Middag huvudmål)
  • Kvällsmål

Även om mellanmålet ”bara” blir en frukt eller en fullkornsskorpa är det viktigt att kroppen lär sig att den snart får mat igen. Då minskar sötsuget, blodsockernivåerna svänger mindre och diabetesbehandlingen blir bättre, då behandlingsmålen blir lättare att uppnå.

Det är alltså viktigt att aldrig hoppa över en måltid!